Τα σφραγίσματα (ή εμφράξεις) είναι οδοντιατρικές αποκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν τη μορφή, τη λειτουργία και την αισθητική των δοντιών που έχουν υποστεί βλάβη από τερηδόνα, φθορά ή τραύμα.
Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση της κατεστραμμένης οδοντικής ουσίας και την πλήρωση της κοιλότητας με ένα υλικό έμφραξης.
Τερηδόνα (Κοιλότητες): Όταν υπάρχει τερηδόνα, η οποία έχει δημιουργήσει κοιλότητες στα δόντια. Η αφαίρεση της τερηδόνας και η πλήρωση των κοιλοτήτων με σφραγίσματα βοηθούν στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης.
Φθορά των Δοντιών: Όταν τα δόντια έχουν φθαρεί λόγω διάβρωσης, τριβής ή αποτριβής. Τα σφραγίσματα βοηθούν στην αποκατάσταση της δομής και της λειτουργίας του δοντιού.
Σπασμένα ή Ραγισμένα Δόντια: Σε περιπτώσεις που τα δόντια έχουν υποστεί τραυματισμό και έχουν σπάσει ή ραγίσει, τα σφραγίσματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μορφής και της αντοχής τους.
Αισθητικοί Λόγοι: Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σφραγίσματα χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση της αισθητικής των δοντιών, βελτιώνοντας την εμφάνιση ενός δοντιού που έχει υποστεί ζημιά.
Τα σφραγίσματα μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά, όπως:
Αμάλγαμα: Ένα μείγμα μετάλλων, ανθεκτικό και μακράς διάρκειας, αν και λιγότερο αισθητικό.
Σύνθετη Ρητίνη (Λευκά Σφραγίσματα): Ένα υλικό που μπορεί να ταιριάζει στο χρώμα των δοντιών, προσφέροντας καλύτερη αισθητική.
Πορσελάνη: Πολύ αισθητική και ανθεκτική, αλλά πιο ακριβή.
Η ανάγκη για σφραγίσματα καθορίζεται κατά τη διάρκεια των τακτικών οδοντιατρικών εξετάσεων. Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει περιοχές τερηδόνας ή άλλες βλάβες που χρειάζονται αποκατάσταση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
Η διάρκεια της θεραπείας για σφραγίσματα δοντιών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο αριθμός των δοντιών που χρειάζονται σφράγισμα, η θέση και η έκταση της βλάβης, καθώς και το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί για το σφράγισμα.
Σε γενικές γραμμές, όμως, η διαδικασία είναι συνήθως γρήγορη και μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Η θεραπεία για σφραγίσματα δοντιών είναι συνήθως ανώδυνη λόγω της χρήσης τοπικής αναισθησίας που μουδιάζει την περιοχή γύρω από το δόντι. Μπορεί να αισθανθείτε λίγη πίεση ή δόνηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά δεν θα αισθανθείτε πόνο.
Μετά τη θεραπεία, μπορεί να υπάρξει κάποια ευαισθησία ή ήπιος πόνος, ο οποίος συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπια παυσίπονα.
Μετά από ένα σφράγισμα, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες σχεδόν αμέσως, μόλις περάσει η αναισθησία.
Είναι σημαντικό να αποφύγετε να μασάτε στην πλευρά του στόματος που έχει σφραγιστεί μέχρι να υποχωρήσει εντελώς η αναισθησία για να αποφύγετε τον τραυματισμό της γλώσσας ή των χειλιών.
Αν το σφράγισμα είναι από σύνθετη ρητίνη (λευκό σφράγισμα), μπορείτε να φάτε και να πιείτε αμέσως. Αν είναι από αμάλγαμα (μεταλλικό σφράγισμα), συνιστάται να περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες για να σκληρύνει πλήρως.
Ο Λαψάνης Γεώργιος είναι Οδοντίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπροσθέτως, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Fellow στην ICOI intenational στη Νάπολη και ο τίτλος του ICOI Diplomate στο Βερολίνο. Στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο παρέχεται ένα πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερη εμπειρία έχει στα Οδοντικά Εμφυτεύματα. Είναι μέλος της Πρώτης Ελληνικής Ομάδας Υπολογιστικής Χειρουργικής.
Διαβάστε περισσότερα