Εξαγωγή δοντιών στη Νέα Σμύρνη

Τι ειναι η εξαγωγή δοντιού και πότε χρειάζεται να γίνει;

Η εξαγωγή δοντιού είναι μια οδοντιατρική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα δόντι από το στόμα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εξαγωγής δοντιών: η απλή εξαγωγή και η χειρουργική εξαγωγή.

Απλή Εξαγωγή

Η απλή εξαγωγή πραγματοποιείται συνήθως όταν το δόντι είναι ορατό στο στόμα και εύκολα προσβάσιμο. Αυτή η διαδικασία είναι σχετικά απλή και συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία για να μην αισθανθείτε πόνο κατά τη διάρκεια της εξαγωγής.

Πορεία της διαδικασίας:

  1. Ο οδοντίατρος αναισθητοποιεί την περιοχή γύρω από το δόντι.
  2. Χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία, όπως μοχλούς και λαβίδες, για να χαλαρώσει και να αφαιρέσει το δόντι.
  3. Μετά την αφαίρεση, μπορεί να τοποθετηθεί γάζα για να ελέγξει την αιμορραγία και να προωθήσει την πήξη τού αίματος για την ομαλή σύγκλιση του τραύματος

Χειρουργική Εξαγωγή

Η χειρουργική εξαγωγή είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται όταν το δόντι δεν είναι εύκολα προσβάσιμο ή όταν υπάρχουν επιπλοκές, όπως:

Πότε χρειάζεται να γίνει εξαγωγή δοντιού;

Η εξαγωγή δοντιού μπορεί να είναι απαραίτητη σε διάφορες περιπτώσεις, όπως:

  1. Βλάβη ή Τερηδόνα: Όταν το δόντι έχει υποστεί σοβαρή βλάβη ή εκτεταμένη τερηδόνα που δεν μπορεί να αποκατασταθεί με σφράγισμα, στεφάνη ή άλλο τρόπο.
  2. Λοιμώξεις: Σε περίπτωση σοβαρής λοίμωξης που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση).
  3. Υπερπλήρες Στόμα: Όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο στόμα για την ορθοδοντική θεραπεία ή την ανατολή νέων δοντιών.
  4. Περιοδοντική Νόσος: Σε προχωρημένα στάδια περιοδοντικής νόσου όπου η στήριξη των δοντιών έχει υποστεί σοβαρή βλάβη.
  5. Οδοντική Έγκλειση: Όταν τα δόντια, συνήθως οι φρονιμίτες, είναι σφηνωμένα και δεν μπορούν να ανατείλουν φυσιολογικά.

Μετά την Εξαγωγή

Μετά την εξαγωγή, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου για να προωθήσετε την επούλωση και να αποφύγετε επιπλοκές, όπως:

Με τη σωστή φροντίδα και προσοχή, η περιοχή της εξαγωγής θα επουλωθεί και θα επιστρέψετε σε φυσιολογική λειτουργία σύντομα.

Πονάει η εξαγωγή;

Η εξαγωγή δοντιού, είτε απλή είτε χειρουργική, συνήθως δεν προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λόγω της χρήσης τοπικής αναισθησίας. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση ή κίνηση, αλλά όχι πόνο. Μετά την εξαγωγή, όταν περάσει η αναισθησία, μπορεί να υπάρξει ευαισθησία ή πόνος στην περιοχή, ο οποίος διαρκεί μερικές ημέρες και μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα που θα προτείνει ο οδοντίατρος. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδοντιάτρου για τη φροντίδα της περιοχής μετά την εξαγωγή.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητες μου μετά από εξαγωγή δοντιού;

Μετά από μια απλή εξαγωγή δοντιού, μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες μέσα σε 24-48 ώρες, αποφεύγοντας την έντονη σωματική άσκηση για λίγες ημέρες για να προληφθεί η αιμορραγία. Μετά από χειρουργική εξαγωγή, η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο, και ίσως χρειαστείτε 2-3 ημέρες ξεκούρασης πριν επανέλθετε πλήρως στις δραστηριότητές σας, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του οδοντιάτρου για τη φροντίδα της περιοχής.

Ο οδοντίατρος Μπέρτος Λουίτζι στο ιατρείο του στη Γλυφάδα

Λαψάνης ΓεώργιοςDDS

Ο Λαψάνης Γεώργιος είναι Οδοντίατρος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Σμύρνη. Είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπροσθέτως, του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Fellow στην ICOI intenational στη Νάπολη και ο τίτλος του ICOI Diplomate στο Βερολίνο. Στο ιδιωτικό του οδοντιατρείο παρέχεται ένα πλήθος εξειδικευμένων υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερη εμπειρία έχει στα Οδοντικά Εμφυτεύματα. Είναι μέλος της Πρώτης Ελληνικής Ομάδας Υπολογιστικής Χειρουργικής.

Διαβάστε περισσότερα

Αποκτήστε το χαμόγελο
που ονειρεύεστε!